Súboj o trh s handheld zariadeniami

19.04.2004 Celý región

Už čoskoro môže byť spoločnosť HP prvou firmou, ktorá vám príde na um, kedykoľvek si pomyslíte na handheld zariadenia.
Počas tretieho štvrťroka 2003 vykázal celosvetový trh s handheld zariadeniami pozitívny medzištvrťročný rast po prvýkrát od 4. štvrťroka 2002. Uprostred čoraz sa zostrujúcej konkurencie a v rámci podmienok, ktoré nie sú práve priaznivo naklonené výdavkom, predstavoval tento rast jeden z mála "pozitívnych bodov" podľa najnovšej štvrťročnej správy "Quarterly Handheld Report" spoločnosti IDC. V skutočnosti je pritom tento rast možné z vežkej časti pripísať na účet spoločnosti HP a jej novej ponuke v rámci tohto segmentu.

Útvar Mobile Computing Business Unit spoločnosti HP dosiahol v uplynulom štvrťroku medziročný nárast o 100,3% a medzištvrťročné zvýšenie o 52,5%. Nielenže tento rast pomohol zvýšeniu predaja v rámci celkového trhu handheld zariadení, ale zároveň spoločnosti HP pomohol upevniť si pozíciu dvojky na celosvetovom trhu PDA zariadení a jednotky špecificky medzi výrobcami pocket PC zariadení.

Nadvláda spoločnosti HP v rámci handheld sektora (spoločnosť má momentálne na tomto trhu podiel 24,5%) je z väčšej časti výsledkom zdedenia populárneho radu PDA výrobkov iPAQ, ktorý spoločnosť získala ako súčasť jej fúzie s firmou Compaq.

Najnovší prírastok do tohto produktového portfólia, zariadenie HP iPAQ 5450 Pocket PC, je, v porovnaní s jeho predchodcami, z kategórie systémov najvyššej triedy. Bolo navrhnuté skôr pre profesionálnych firemných používatežov ako obyčajných spotrebiteľov.

Napriek čoraz mobilnejšej pracovnej sile sa mnoho podnikových IT oddelení stále vyhýba podpore PDA systémov z obavy, že tendencia zabúdať tieto zariadenia na sedadlách lietadiel alebo reštaurácií so sebou prináša príliž veľkú mieru rizika. Zahrnutie biometrického čítacieho zariadenia odtlačkov prstov s ciežom zvýšiť bezpečnosť výrobku iPAQ 5450 by malo imponovať predovšetkým tomuto cieľovému trhu. Zariadenie je možné nastaviť tak, aby sa odomklo len po nasnímaní vašich konkrétnych odtlačkov prstov. Biometrická bezpečnosť sa navyše môže skombinovať aj s nutnosťou zadania tradičného alfanumerického hesla.

Výrobok iPAQ 5450 zároveň svojim mobilným používatežom užahčuje ostať v spojení. Profesionálni používatelia sa môžu so svojim výrobkami iPAQ 5450 pripojiť k takmer všetkým systémom vďaka podpore štandardu 802.11b wireless LAN (WLAN) a technológie Bluetooth. Jednoduchý sprievodca Bluetooth pripojením tohto výrobku dokáže vyhľadať a pripojiť sa k ďalším existujúcim Bluetooth zariadeniam.

A keď prídu večer domov, používatelia sa môžu vystrieť na gauč a použiť svoje iPAQ 5450 zariadenia na zapnutie televízora alebo DVD prehrávača - všetko vďaka infračervenej konektivite týchto zariadení (zabudovanej vo forme programu Nevo, ktorý imituje diaľkové ovládanie).

Ďalšie funkcie zahŕňajú transflektívny displej schopný zobraziť 64 tisíc farieb s rozlíšením 320x240 bodov a odpojiteľnú, vymeniteľnú jednotku batérií. Zariadenie iPAQ 5450 je založené na 400 MHz čipe Intel XScale s 64 MB pamäte a je vybavené čítacím zariadením Secure Digital pre ukladanie údajov na Flash médiá.

Viac informácií o zariadeniach HP iPAQ Pocket PC je možné získať na internetovej adrese spoločnosti HP.
(HP Channel eNews)
 

Vyberte región